+31(0)40 234 1230

KC ‘Natuurtalent’ Helden (Peel & Maas)

Locatie: Helden (gemeente Peel & Maas)
Opdrachtgever: Stichting Prisma
Omvang: 1.450 m2
Gebruik: basisschool De Pas, Hoera Kindercentra kinderopvang, IVN
Fotografie: BASEPHOTOGRAPHY

Aan de rand van de Heldense Bossen en in de directe nabijheid van de voetbalvereniging, scouting en gemeenschapshuis is een nieuw kindcentrum gebouwd, waarbij de voormalige St.Odaschool als monumentaal pand hergebruikt wordt. De fantastische ligging in de groene omgeving vormt de basis voor een nieuw onderwijsgebouw dat door middel van een karakteristieke grote luifel de buitenruimte geschikt maakt voor onderwijs.

De hoofdconstructie is, evenals de bekleding van de gevel, vrijwel geheel in hout gerealiseerd waardoor de nieuwbouw vanzelfsprekend in de bosrijke omgeving past. Het bestaande historische schoolgebouw is aan de binnenzijde aangepast voor modern onderwijs met behoud van waardevolle gebouwdelen. Zo ontstond op de voormalige zolder een geheel nieuwe ruimte waar leerlingen op een rustige plek kunnen lezen en ontspannen.

In het midden van het KC is een multifunctionele (speel)hal bedacht die uitgebreid kan worden naar de overdekte buitenruimte onder de royale luifel. Het speelplein strekt zich van onder de luifel uit tot aan de voetbalvelden en de groene ontdektuin van het IVN, waardoor het hart van het IKC ook in het centrum van de buitenschoolse activiteiten komt te liggen.

Het ontwerp van het interieur en de leer- en speelomgeving is door middel van co-creatiesessie met de gebruikers ontworpen door Wonderful Day Design uit Eindhoven.

Brede school ‘De Nieuwe Hoeven’ Heeze

Locatie: Heeze
Opdrachtgever: Woningcorporatie Wooninc. Eindhoven
Omvang: 4.400 m2
Gebruik: RBOB De Kempen, Eenbes basisonderwijs, Nulvier kinderopvang
Katholieke basisschool en openbare basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf

In de groenzone van de wijk De Nieuwe Hoeven is een Educatief Centrum ontwikkeld gebaseerd op het brede schoolprincipe met een doorlopende leerlijn vanaf de peuterleeftijd. Het gebouw biedt aan de beide uiteinden ruimte aan de openbare en katholieke basisscholen, waarbij het additionele programma als een ‘speelhart’ hiertussen is geplaatst. Hierdoor is het mogelijk binnen het gebouw groei en krimp van functies op te vangen.

De ruimtelijke beleving van deze kern is dat de kinderen niet de hele dag in dezelfde ‘schoolse’ ruimten doorbrengen, nu de realiteit is dat kinderen dagelijks langer in het gebouw zullen verblijven. In de vormgeving van dit hart is gezocht naar creatie van verassende plekken, hetgeen terugkomt in onder andere de uitwerking van een ‘podiumtrap’. De centrale trap is tevens zitbank, trap en podium voor uitvoeringen.

Vanwege de centrale ligging in het park van de wijk is in de keuze van het gevelmateriaal ook een natuurlijke uitstraling doorslaggevend geweest. Baksteen metselwerk gemaakt van deense klei heeft een materiaaleigen geelgroene tint. De houten gevelbekleding is uitgezocht in relatie tot de eisen van onderhoudsvrije exploitatie van de opdrachtgever.

Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht

Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Universiteit Utrecht
I.s.m: IAA Architecten Enschede
Omvang: 6.400 m2 Nieuwbouw | 22.000 m2 Vernieuwbouw
Gebruik: Faculteit diergeneeskunde
Nieuwbouw van laboratoria, apotheek, restaurant
Vernieuwbouw van collegezalen, onderwijsruimten, kliniekruimten en operatiekamers

De nieuwbouw van het onderwijs-laboratorium verzamelgebouw voor de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is het ‘spilgebouw’ binnen de totale opgave die de universiteit aan ons toevertrouwd heeft. Deze opgave omvat als programma een duizelingwekkende variatie aan onderwijsgerelateerde ruimten met een totaalomvang van ~40.000 m2 ten behoeve van het organiseren van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het vlak van de veterinaire geneeskunde en volksgezondheid.

Het complex maakt deel uit van de universiteitscampus De Uithof. De oorspronkelijke gebouwen zijn eind jaren ’60 gebouwd en waren aan vervanging of drastische opwaardering toe. In het masterplan voor het complex is door ons voorgesteld ongeveer een derde van de in het programma van eisen opgegeven 60.000m2 te schrappen met als doel binnen het budget voldoende geld beschikbaar te maken om een geheel nieuw verzamelgebouw te kunnen bouwen dat niet voorzien was. De overbodig geachte gebouwen zijn ook daadwerkelijk door de universiteit gesloopt.

Er is gekozen voor een traditioneel gevelmateriaal als baksteen vanuit stedenbouwkundige overwegingen, maar er is in de toepassing van dit materiaal nagestreefd het technologische karakter van de achterliggende functies tot uiting te brengen door middel van een innovatieve detaillering. De bakstenen zijn in een tegelverband aangebracht en hebben een metaalglans meegekregen en in samenspraak met de kozijnfabrikant is een parallel aan de gevel bewegende raam destijds voor het eerst in Nederland toegepast.

Het juryrapport van de nominatie voor het BNA-gebouw van het jaar: ‘In het interieur valt de enorme ruimtelijkheid op. Er is bijna geen wand die tot aan het plafond is gesloten en zelfs boven de deuren zit glas. Dat leidt tot een luchtig en vriendelijk gelaagd gebouw. Mooi vormgegeven details zorgen voor avontuur, zoals de zwevende, roestvrijstalen trap en de volledig glazen lift. Het stemt vrolijk dat sober hier absoluut niet het equivalent is van armoedig.’

De faculteit heeft met het nieuwe onderwijs-laboratorium verzamelgebouw nu een ingetogen maar eigentijds gebouw gekregen waarin wetenschappers werken aan de gezondheid van dier en mens.

Brede school: OBS De Korenbloem

Locatie: Oirschot
Opdrachtgever: RBOB De Kempen, OBS de korenbloem
Omvang: 1.880 m2 nieuwbouw
Gebruik: Brede school met bassischool, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf
Publicaties c2c Betonvloer

Voor openbare basisschool de Korenbloem te Oirschot is een nieuw gebouw ontworpen dat veertien lokalen en een aantal multifunctionele voorzieningen bevat. Het ontwerp is gesitueerd in het scharnierpunt van twee stedenbouwkundige assen van openbaar groen, waardoor deze verbonden worden. Er is gekozen voor een compacte bouwmassa met al het programma onder één hoed. Hierbij zijn de grenzen van toegestane hoogtes binnen het bestemmingsplan opgezocht om zo tot het grote gebaar van de rondom schuine kap te komen. De publieke functies van de brede school liggen aan de zuidzijde op de begane grond, hebben een transparant karakter en zodoende een directe verbondenheid met het schoolplein.

Om het pand een duurzaam karakter te geven, is het eenvoudig aanpasbaar gemaakt aan diverse toekomstscenario’s van veranderend gebruik. Zo kunnen delen van het gebouw worden verhuurd aan externe partijen indien het schoolprogramma krimpt. Andere duurzame aspecten zijn het snelbouwprincipe met minimale milieubelasting en de hoge ambities voor het gezonde binnenklimaat.

Bredeschool ’t Busseltje

Locatie: Eersel
Opdrachtgever: Gemeente Eersel, Complan
Omvang: 1.950 m2 vernieuwbouw
Gebruik: Brede school: basisschool, consultatiebureau, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf

Onder het motto ‘Samen groeien’ heeft de openbare basisschool ’t Busseltje samen met kinderopvangorganisatie Nummereen en consultatiebureau Zuidzorg een geheel vernieuwd en uitgebreid gebouw in gebruik dat gelegen is in een stedenbouwkundige groene zône aan de oostzijde van Eersel. Het bestaande schoolgebouw uit 1973 wordt deels behouden en getransformeerd tot een brede voorziening waar onderwijs, opvang en zorg zijn gehuisvest.

De realisatie heeft plaatsgevonden in een onwaarschijnlijk korte periode van 12 maanden. Een belangrijk aspect van het ontwerp vormt de nauwkeurige analyse van de bouwkundig her te gebruiken onderdelen van het gebouw, zodat in het kader van duurzaamheid de milieubelasting van nieuw materiaalgebruik drastisch ingeperkt is.

De aanvullende ‘brede’ voorzieningen zijn in het ontwerp als een langgerekt volume aan de noordzijde van het bestaande pand ondergebracht. Bestaande ruimtes kunnen door te openen nieuwe binnenpuien nu multifunctioneel gebruikt worden en gedeeld worden door de school en de buitenschoolse opvang; de ouders kunnen in de avonduren ontvangen worden in de nieuwe entreeruimtes; medewerkers van de kinderdagopvang en het consultatiebureau treffen elkaar overdag in de nieuwe woonkeuken. Diverse nieuwe daklichten, lichtstraten en glaspartijen zorgen voor royale daglichttoetreding tot diep in het gebouw. Het eindresultaat is de Brede school ‘t Busseltje waarbij alle programmatisch geclusterde ruimtes zich onder één dak aan een centrale ruimte bevinden die rijk is aan multifunctioneel gebruik, daglicht, doorzichten en ontmoetingen.

OBS De Belhamel

Locatie: Dommelen
Opdrachtgever: RBOB De Kempen
Omvang: 1.410 m2 verbouw
Gebruik: Brede school: basisschool en kinderdagverblijf

Kindcentrum De Kersentuin

Locatie: Mierlo
Opdrachtgever: Eenbes Basisonderwijs
Omvang: 1.135 m2 vernieuwbouw
Gebruik: Brede school: basisschool, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf

BS De Groenling

Locatie: Panningen
Opdrachtgever: Stichting Prisma
Omvang: 930 m2 verbouw
Gebruik:  Basisschool

OBS De Triolier in Budel

Locatie: Budel
Opdrachtgever: RBOB De Kempen
Omvang: 1.390 m2 verbouw
Gebruik:  Basisschool en kinderdagverblijf

OBS ’t Lange

Locatie: Gastel
Opdrachtgever: RBOB De Kempen
Omvang: 670 m2 verbouw
Gebruik: Basisschool

OBS De Klimop

Locatie: Nederweert
Opdrachtgever: RBOB De Kempen
Omvang: 295 m2 verbouw
Gebruik: Brede school met: basisschool en kinderdagverblijf

Meer weten over deze scholen?

contact