+31(0)40 234 1230

Herbestemming schuur Kaldenbroek Lottum

herbestemming schuur Kaldenbroek Lottum

Locatie: Lottum
Opdrachtgever: Stichting het Limburgs Landschap
Omvang: 320 m2 restauratie / verduurzaming / herbestemming
Gebruik: multifunctioneel actviteitencentrum
Zie ook: https://www.limburgs-landschap.nl/vakantie/item/kasteel-kaldenbroek-ochtendgloren
https://kaldenbroeck.nl/

In het natuurgebied Kaldenbroek, op de grens van Grubbenvorst en Lottum ligt het historische Huys Kaldenbroek, een Rijksmonument uit de 14e eeuw. Het hoofdgebouw wordt omgeven door meerdere bijgebouwen, stallen en schuren die tezamen het kasteelterrein vormen.

Sinds 2006 is Stichting het Limburgs Landschap grotendeels eigenaar van het landgoed en heeft met behulp van de subsidieregeling “Stimulering herbestemming monumentale gebouwen” WY.architecten gevraagd een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar herbestemmingsmogelijkheden voor de leegstaande schuur van het complex. Deze studie heeft geresulteerd in de realisatie van het project.

De schuur is gereed gemaakt voor multifunctionele doeleinden zoals yogalessen en groepsbijeenkomsten als aanvulling op de reeds aanwezige functies op het terrein; café/lunchroom met terras en vakantiewoningen. Functioneel betekent dit voor de schuur het inbrengen van een nieuw bouwvolume voor een yogazaal en facilitaire ruimten. Daarnaast is een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd door het isoleren van vloer, gevels en dak in combinatie met een lage-temperatuur warmtevoorziening. De open structuur van de schuur is echter behouden, waarbij de oude kapspanten nog steeds beeldbepalend zijn voor het interieur.

Aan de buitenzijde heeft de schuur een gesloten gevel aan het binnenhof. Er is een verbinding gemaakt met twee nieuwe grote puien die toegang bieden vanuit het binnenterrein. In het dak zijn nieuwe daklichten aangebracht die vanuit de nieuwe yogazaal zicht geven op het historische kasteelterrein.

De toegepaste bouwmaterialen zijn bewust gekozen met als uitgangspunt dat deze geheel circulair zijn. Na isolatie van het dak met hergebruikt steenwol, zijn de bestaande dakpannen teruggelegd. De buitenwanden zijn aan de binnenzijde geïsoleerd en afgewerkt met leemstuc. Bij de afwerking van het interieur zijn hergebruikte houten planken toegepast.


Herbestemming kerktoren Heilige Nicolaaskerk Meijel

Locatie: Meijel
Opdrachtgever: Samenwerkingsverband Sint Vincentiuscluster / Dorpsoverleg Meijel
Omvang: herbestemming kerktoren / nieuwe trap
Gebruik: publiek toegankelijk uitzichtpunt
Zie ook: Bezoek de kerktoren van Meijel

De monumentale toren van de Heilige Nicolaaskerk van Meijel is op uitdrukkelijke wens van de inwoners van Meijel met behulp van vele vrijwilligers voorzien van een nieuwe trap, waardoor deze beklimbaar en publiek toegankelijk is geworden. De nieuwe trap begint op een hoogte van 18 meter en reikt tot een hoogte van 45 meter waar een magnifiek uitzicht op De Peel mogelijk is.

Vanuit regulier bosbeheer is langs het verbindingskanaal Noordervaart-Helenaveen een 50-tal lokale eiken geveld om terplekke tot 30 m3 eikenplanken verzaagd te worden voor de nieuw trap. WY.architecten heeft het verzagen van de bomen begeleid en de engineering van de trap zodanig uitgevoerd, dat dit lokale hout als circulair bouwmateriaal door vrijwilligers verwerkt kon worden.

De trap is aangebracht tijdens de restauratie van het kerkdak, waarbij samengewerkt is met SATIJNplus Architecten die de restauratie van de kerk uitgewerkt hebben.

Betrokken partijen: Sint Vincentiuscluster, Dorpsoverleg Meijel, Bosgroep Zuid-Nederland, voetbalvereniging RKMSV Meijel en diverse vrijwilligers uit Meijel.


Herbestemming Hoeve Severen Maastricht

Locatie: Maastricht
Opdrachtgever: Woningstichting Maasvallei
Omvang: 980 m2 bvo Rijksmonument
Gebruik: 8 sociale woningen
Publicaties: Artikel hoeve Severen

In Amby aan de Westrand zijn 8 bijzondere woningen gerealiseerd in de monumentale Hoeve Severen in de sociale huursector. Iedere woning is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. Hoeve Severen is een rijksmonumentale carré- boerderij uit 1647 en maakt onderdeel uit van een complex van historische gebouwen. De nieuwe woningen worden gerealiseerd in de twee vleugels en de torenkamer van de oorspronkelijke hoeve. Door het dak aan de buitenzijde te isoleren, profiteren de woningen van het prachtige zicht op de houten spantconstructie. De oorspronkelijke bouwvorm was een gesloten structuur om indringers buiten te houden. Dit gesloten karakter is zoveel mogelijk in stand gehouden door nieuwe raampartijen diep in de gevel te plaatsen. Ook zijn de nieuwe woningen op het binnenhof georiënteerd, conform de originele structuur. De hoeve is prachtig gelegen in een groen buitengebied rondom kasteel Severen te Amby.


Herbestemming villa Europalaan Eindhoven

Locatie: Eindhoven
Opdrachtgever: Meba Verdi Vastgoed Eindhoven
Omvang: 300 m2 gemeentelijk monument | 800 m2 nieuwbouw
Gebruik: gezondheidszorg, Topcare

Een monumentale dokterswoning in het stadsdeel Woensel is gerestaureerd en uitgebreid in de vorm van een halfondergrondse nieuwbouw in de voormalige tuin. De statige uitstraling van het pand richting de doorgaande weg is door restauratie in ere hersteld, terwijl het ruimtelijk programma is verdrievoudigd.

In het pand is een specialistische revalidatiekliniek gevestigd die haar cliënten ontvangt aan de balie op de begane grond centraal in de villa. Vanuit de ontvangstruimte wordt de nieuwbouw bereikt middels een transparante loopbrug. Hier zijn op de begane grond de behandelruimten ondergebracht, terwijl zich in de kelderetage een fitnessruimte bevindt. Door de verdiepte ligging aan de achterzijde van het bestaande pand is een hoge mate van de vereiste privacy bewerkstelligd.

In de totale compositie zijn de materialen van de monumentale bouw en die van het nieuwe gedeelte duidelijk verschillend. De uitbreiding is door middel van de aluminium gevelbekleding als decorgordijn ontworpen voor de gerevitaliseerde dokterswoning.

Op de verdiepingen van het historische pand zijn de kantoorruimtes ondergebracht waarbij de originele eikenhouten kapconstructie in het zicht is gelaten.


Uitbreiding en verbouwing Pastorie Nuenen

Locatie: Nuenen
Opdrachtgever: Parochiebestuur Clemenskerk Nuenen
Omvang: 868 m2 rijksmonument | 70 m2 nieuwbouw
Gebruik: Parochie Clemenskerk Nuenen

De pastorie van de Heilige Clemenskerk te Nuenen bleek niet meer te voldoen aan de huidige wensen voor gebruik in combinatie met een woonfunctie voor de pastoor. Middels een gerichte herdefinitie van de bestaande ruimtes is een aanpak van restauratie opgesteld. Het resultaat kenmerkt zich door een meer publiek en representatief karakter van de ontvangst- en gebruiksruimtes op de begane grond. Het woongedeelte heeft hierdoor een meer privaat karakter op de verdieping gekregen.

Naast de kerk en het parochiecentrum was er ook behoefte aan ruimten welke directe samenhang hebben met de liturgische activiteiten in de kerk. De functies van kindernevendienst, koffiedrinkruimte, garderobe en toilet zijn gerealiseerd in een bescheiden nieuwbouw tussen de kerk en de pastorie in, die in de pastorietuin is gelegen. De tuinmuur is beschermd dorpsgezicht en als dusdanig in het nieuwbouwontwerp geïntegreerd en de gevelbekleding in losagnes is gekozen om de moderne architectuur te relateren aan de rijksmonumentale pastorie en kerk.


Classic Park

Locatie: Boxtel
Opdrachtgever: Kogedo b.v.
Omvang: 6439 m2  bvo
Gebruik: automuseum, restaurant, winkel, congrescentrum, autowerkplaats

De landelijk gelegen voormalige eiersorteerderij loods te Boxtel wordt herbestemd tot ontmoetingscentrum voor liefhebbers van klassieke auto’s. Het bevat onder andere een grote museumgalerie, congresruimte, horecavoorzieningen, een autowerkplaats, kantoorvoorzieningen en een bedrijfswoning.

Het gebouw is in het ontwerpproces benaderd als een op te knappen classic car. deze bestaat uit drie ontwerplagen:
1. De huid van de oldtimer. Gevels en daken zijn vernieuwd door een sandwichbeplating toe te voegen met een bronzen aluminium afwerking. Het is een huid uit één geheel, welke de karakteristieke bestaande gebouwvorm benadrukt.
2. De techniek van de oldtimer. De bestaande staalconstructie is als waardevol bestempeld en behouden om een integraal onderdeel te vormen met het interieur.
3. Het luxe interieur van de oldtimer. Een rood voetgangerscircuit begeleidt door het museum en biedt verschillende perspectieven op de auto’s en de ruimte. Op het circuit bevindt zich straatmeubilair in dezelfde rode kleur. In de rest van het interieur domineert museaal wit om samen met toetredend daglicht voor een neutrale en grootse ruimtelijke beleving te zorgen.


Herbestemming Kasteel Geldrop

kasteel geldrop

Locatie: Geldrop
Opdrachtgever: Stichting Kasteel Geldrop
Omvang: 265 m2 Rijksmonument | 620 m2 nieuwbouw
Gebruik: De kasteelhoeve Geldrop (Feestzaal en Lunchroom) Stichting Kasteel Geldrop

Het Kasteel Geldrop wil als rijksmonument in deze eeuw functioneel zijn. De opgave bestond uit het herbestemmen van de bijgebouwen (orangerie en schuur) en het oprichten van het deel nieuwbouw in de vorm van een feestzaal / ontspanningsruimte geschikt voor vele doelen zoals recepties, congressen, diners en exposities. Dit als aanvulling op het functioneren van het bestaande kasteel met kasteeltuin.

De ligging van de nieuwe zaal in het wandelgebied van de Dommel is de aanleiding geweest om een langszijde van de zaal geheel transparant uit te voeren met de mogelijkheid om de gevel te sluiten naar gelang het gebruik van de zaal. De houten gevelbekleding is consequent doorgezet in het dak en de gevelschermen. De architectuur refereert in typologie van bebouwing en keuze van materialen aan de bestaande monumenten, maar levert door een eigentijdse detaillering een verschijningsvorm op die recht doet aan de nieuwe functie van het gebouw.

Om de bestaande rijksmonumentale tuinmuur te kunnen behouden en zichtbaar maken in het interieur van de nieuwe feestzaal diende een oplossing voor bouwfysische problemen bedacht te worden, dat geresulteerd heeft in luchtverwarming ingevoerd vanuit de vloer. Op deze wijze is het uiterlijk ongewijzigd gebleven.


Restauratie Keizersgracht Eindhoven

Locatie: Eindhoven
Opdrachtgever: Meba Verdi Vastgoed Ontwikkeling
Omvang: 230 m2 restauratie
Gebruik: kantoorfunctie, diverse huurders

Het pand Keizersgracht 15 te Eindhoven is een gemeentelijk monument oorspronkelijk ontworpen door architect P.J.H.Cuypers. Er is een inventarisatie van de huidige toestand opgemaakt, waarna de monumentencommissie met een restauratievoorstel benaderd is. Bij de verwerving van het pand was een klein aantal stijlelementen van het gebouw aanwezig boven of achter de bouwkundige afwerking. Dit betrof een fragment groen schilderwerk in de stijlkamer en een fragment geschilderd plafond in de gang.

Als uitgangspunt is aangenomen dat de nog in het pand aanwezige restanten van de oorspronkelijke wand- en plafondschilderingen een basis vormen voor de indeling van het monument als kantoor. Enkele ruimten worden zodoende geheel gerestaureerd waardoor deze een representatieve functie krijgen als ontvangstruimte voor de nieuwe gebruiker.


Geïnteresseerd in ons werk?

contact