+31(0)40 234 1230
Giel Peetershof Egchel

Giel Peetershof Egchel

Het ontwerp De starterswoning is ontwikkeld met het basisuitgangspunt dat een energiezuinige woning voor starters op de markt financieel haalbaar moet zijn. Zeker in kleinere dorpen is de vraag naar betaalbare koopwoningen voor jonge starters op de woningmarkt aanwezig, waarbij het ook goed voot het dorp is wanneer deze starters in het dorp kunnen blijven wonen. Jongeren kunnen daarnaast hun maandlasten beperken door middel van besparing op energiekosten en eenvoudiger financiering voor de aankoop organiseren wanneer de woning een hoog energielabel heeft en aantoonbaar milieu-verantwoord is gebouwd. Het ontwerp omvat een schakeling van 5 woningen, waarbij 3 tussenwoningen gecombineerd worden met 2 hoekwoningen. De 3 tussenwoningen zijn tevens uitbreidbaar op de verdieping. Het is een compacte bouwvorm die ervoor zorgt dat de individuele woning minder gevel- en dakoppervlakte heeft waar de warmte door verloren gaat. Elke woning heeft een hoge woonkamer waar een entresol in geplaatst is. Deze is te gebruiken als werkplek in de tussenwoning en kan gelijk aan de hoekwoning optioneel uitgebreid worden tot een volwaardige ruimte. Op de begane grond is een aparte slaapkamer voorzien. Er zit een gering hoogteverschil in de woning, zodat op een klein kavel met een gesloten grondbalans gebouwd kan worden.   Het bouwsysteem De starterswoningen is ontwikkeld met een combinatie van in het werk gemetselde bouwmuren en geprefabriceerde dak- en gevelelementen. De gevelelementen bestaan uit houtskeletbouwframes die in de werkplaats reeds voorzien zijn van kozijnen, isolatie en gevelbekleding . Door de modulaire en demontabele bouwwijze is nagenoeg geen bouwafvalstroom aanwezig tijdens het bouwproces en zal de geringe hoeveelheid gerecycled worden. Voor de isolatie van de houtskeletbouwframes wordt houtwolisolatie toegepast. Zowel kern...
Impressie wordt werkelijkheid

Impressie wordt werkelijkheid

Eindelijk is het dan zover: de sleutel is in het bezit van Brigitte en Marc. Het is nog niet helemaal af en er zijn natuurlijk nog kleine ergernissen, maar we concluderen samen bij het rondlopen in hun nieuwe woning dat dit nu eenmaal ‘hoort’ bij bouwen. En dan gaat Marc voldaan zitten op het nieuwe prachtige haardmeubel gemaakt van een massieve staalplaat. ‘Niet te tillen voor die mannen, dus ik heb zelf maar volle bak mee gesjouwd!’ Het hele ontwerp- en bouwproces is met deze passie en betrokkenheid vanuit de betrokkenen verlopen. Dat is mooi, want dan kom je tot het realiseren wat je echt wilt. Neem de mahoniehouten latten die als gevelbekleding zijn toegepast. Wij hebben de gevel eerst 3D-gevisualiseerd om de maat en kleur van de latten te kunnen communiceren, maar in de technische uitwerking werd daarna het ‘blind’ (onzichtbaar) bevestigen van de latten een vurige wens van Marc en Brigitte. Ondanks dat dit technisch niet de kortste weg naar Rome is, werd er een haalbare oplossing bedacht en heeft de timmerman van Burgtbouw er zijn vakmanschap in kunnen etaleren. Zo’n maatwerkoplossing is ook mogelijk geworden doordat het belang van een opzichter op de bouw is onderkend door Marc. Brigitte sluit vervolgens met enthousiasme het bouwbezoek af: ‘Het lijkt in werkelijkheid zoveel op de impressies en tekeningen! Ik vind het nu misschien nog wel mooier.’ Een uitspraak waarmee ik voldaan op mijn fiets stap en het weekend tegemoet rijd…...